close
Uncategorized

Ventilationstips – Städning i hemmet

mfj9g64-wxq-kari-shea(1)

Även om ren luft är något av det viktigaste i ett hem så är det trevligt om även själva hemmet också är rent. Att städa kan vara tråkigt, för vissa något av det tråkigaste som finns, men det behöver inte vara jobbigt eller involvera kemikalier. Här är några enkla, roliga och tidseffektiva sätt att få det riktigt rent i ditt hem.

  • Få bort smuts och fläckar med bakpulver. Genom att blanda 4 matskedar bakpulver i en liter varmt vatten får du ett utmärkt rengöringsmedel. Se köksytorna och kylskåpet glänsa igen!
  • Få köket fettfritt. Köksredskap och köksluckor kan bli fettiga vid matlagning. Ta bort det genom att spraya lite diskmedel blandat med varmt vatten och torka av med en fuktig trasa.
  • Damma på rätt sätt. Undvik dammvippan eftersom den släpper ifrån sig lika mycket damm från en yta som den tar bort på nästa. Mer smuts går det att läsa om när Akono AB besökte Stockholm för att rengöra hus. Använd istället en mikrofiberduk som suger åt sig dammet och spraya den gärna med vatten eller lite rengöringsmedel för att få ännu bättre effekt. Glöm inte att tvätta duken när den blivit smutsig.
  • Glöm inte dolda dammfällor. Fläktar, ventilationer och värmepumpsfilter kan vara riktiga dammgömmor, som dessutom sprider dammet med inomhusluften. Torka av filtren och fläktbladen med en fuktig trasa eller dammsug dem.
  • Magiskt rena mattor. En matsked diskmedel och två deciliter vatten kan gnugga bort svåra fläckar från mattorna på ett kick. Gnugga med en vit ren trasa. Tvätta med kallt vatten när fläcken bleknat bort.
  • Spegla dig utan ränder. Polera spegeln med ett kaffefilter för att få bort torkränder.
  • Fräscha upp sängen. Kuddar och täcken behöver bara tvättas två eller tre gånger per år, och ett bra sätt att komma ihåg det är att göra det när årstiderna växlar, exempelvis i april, i september och inför det nya året.
  • Rengör med det som finns i köket. Citron kan blandas med varmvatten och bli rengöringsmedel för fönster, mikrovågsugn och skärbrädor. Äggskal kan användas som avloppsrensare genom att det krossas och läggs ner i det uppstoppade röret.
  • Småstäda, inte storstäda. Plocka undan och håll ordning lite grann varje dag. Det kan räcka med att samla ihop papper till en hög, lägga saker på sin rätta plats och ställa undan sådant som inte används för tillfället. På så sätt blir inte storstädningen lika stor den dag du faktiskt vill ta tag i den.