close
Uncategorized

Vikten av en välservad och rengjord värmepump

1Vikten Av En Välservad Och Rengjord Värmepump

En luftvärmepump som regelbundet görs ren från smuts och damm har inte bara fördelen att den gör inomhusluften för dess ägare bättre. Den håller även mycket längre än en pump som rengörs mer sällan. En luftvärmepump som står för länge utan att få service kan faktiskt bli så pass dålig att det enda som finns att göra är att köpa en helt ny. Med regelbunden service och rengöring blir pumpen som ny om och om igen och får på så sätt en mycket längre livslängd, samtidigt som ägarna garanteras ren luft och sparar pengar.

Hur vet du då när det är dags för service? Det kan vara svårt att upptäcka, men det finns saker att vara vaksam på, till exempel om

  • pumpens filter är mycket smutsigt. Det är bra att rengöra en gång i månaden. Kom ihåg att all smuts inte fastnar i filtret utan fortsätter in i pumpen.
  • det luktar illa inomhus utan att det finns någon uppenbar anledning. Det kan tyda på dålig luftcirkulation som lett till bakterie- och mögeltillväxt i luftvärmepumpen.
  • du vet med dig att det var länge sedan någon undersökte och rengjorde pumpen ordentligt.

En värmepump som är i bra skick blir ett värdefullt komplement till elementen i huset. Med luftvärmepumpen behöver du inte göra av med lika mycket energi, vilket sparar på både miljön och dina pengar.

Det finns faktiskt några saker du kan göra själv för att hålla pumpen så servad som möjligt mellan de gånger du anlitar någon som gör grovjobbet. Det hjälper mycket att rengöra filtret och bakom filtret lite då och då, för att minska risken att det täpps igen. Tänk på att

  • alltid stänga av strömmen innan du börjar pilla med pumpen.
  • rengöra på både inomhusdelen och utomhusdelen.
  • rensa utomhusdelen från löv och annat som kan ha följt med vinden in.
  • slitna filter kan behöva bytas ut, annars räcker det med dammsugning.
  • skaffa ett rengöringsmedel avsett för värmepumpar att spreja bakom filtret.
  • kontakta en ventilationsfirma- eller tekniker om du ser att det är tilltäppt, om det är länge sedan den rengjordes grundligt, om det är väldigt smutsigt bakom filtret eller om du misstänker mögeltillväxt.